Login
 

Manastirea Robaia / Robaia Monasteri

2813 vizualizari
Manastirea Robaia / Robaia Monasteri
07-05-2013
Locatie:

Manastirea Robaia, aflata in comuna Musatesti din judetul Arges, la o distanta de 25 de kilometri nord-est de Curtea de Arges. 

Coordonate:  45°12′59″N 

                    24°46′47″E

 


Se află în com. Musatesti, jud. Arges, 25 km NE de Curtea de Arges, [localizare] drum modernizat Curtea de Arges – Musatesti, vatra de sihastrie citata documentar din sec. XIV; biserică din lemn atribuită banului Armega; biserică din piatră construită de Sava Sifarul înte 1644, restaurată de Episcopul Iosif I al Argeşului, pustie şi refacuta în 1843-1868 de Teodosie, Visarion şi Naum monahul; biserica repictată în anii 1848, 1901 si 1951; loc de refugiu al Sfântului Cuvios Mărturisitor Sofronie de la Cioara (1764-1766), pilduitor luptator pentru apărarea credinţei ortodoxe în Transilvania, prăznuit pe 21 octombrie; chinovie pentru ultimii ani de viata a pictorului Pârvu Mutu (+1735); atelier de veşminte preoţeşti; arhondaric. Sursa 


Aici, pe la 1764, pentru câţiva ani, a trăit egumenul Sofronie de la Cioara, un apărător ardent al credinţei ortodoxe. Se născuse într-o familie preoţească din satul Cioara, astăzi în comuna Săliştea din judeţul Alba, pri­mind numele de botez Stan. S-a călugărit, probabil la Cozia şi după întoarcerea în sat a întemeiat o mică sihăstrie în pădurile din împrejurimi, cunoscută cu numele de Schitul Cioara, adunând acolo şi câţiva ucenici.
Transilvania, în acele vremuri se afla sub stăpânirea Habsburgilor. Mitropolia Ortodoxă din Alba Iulia fusese desfiinţată în 1701, fiind înlocuită cu o Episcopie unită supusă arhiepiscopului romano-catolic maghiar din Esztergom. Credincioşii români, prin presiuni şi amăgiri erau îndemnaţi să accepte unirea cu Biserica Romei. 
În primăvara anului 1757 primarul maghiar din Vinţul de Jos distruge schitul şi chiliile din jur. Sofronie începe pribegia. Cutreierând satele din zona Hunedoarei cere credincioşilor să alunge preoţii uniţi şi să rămână statornici credinţei ortodoxe.

Sursa: 

Comentarii

Romana English
Contact rapid
Google Translate