Login
 

Manastirea Prislop - Mormântul parintelui Arsenie Boca

14387 vizualizari
Manastirea Prislop - Mormântul parintelui Arsenie Boca
Mormanult lui Arsenie Boca , manastirea Prislop Mormanult lui Arsenie Boca , manastirea Prislop Mormanult lui Arsenie Boca , manastirea Prislop Mormanult lui Arsenie Boca , manastirea Prislop Mormanult lui Arsenie Boca , manastirea Prislop
07-01-2013
Locatie:

Situata la 13 km de Hateg,manastirea Prislop cunoscuta si sub numele de “Silvas”, dupa satul Silvasu de Sus .

Silvasu de Sus, Jud. Hunedoara - acces de pe DN 687K

Coordonate GPS:

N 45 754699

E 22 900681

 


Arsenie Boca s-a nascut la 29 septembrie 1910 in  Vața de Sus, România – si a decedat pe 28 noiembrie 1989 la  Mănăstirea Sinaia, Prahova). Părintele a fost  ieromonah, teolog și artist plastic (muralist) român, a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbata de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop, unde datorită personalității sale veneau mii și mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate. A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea.

Arsenie Boca a pictat biserica din Drăgănescu (la 25 Km de București), supranumită Capela Sixtină a Orientului.

A urmat Liceul național ortodox "Avram Iancu" din Brad, pe care l-a terminat ca șef de promoție în 1929. În același an, Zian Boca (cel care avea să devină Părintele ieromonah Arsenie Boca) se înscrie la Academia Teologică din Sibiu, pe care o absolvă în 1933.

 Primește o bursă din partea Mitropolitului Ardealului Nicolae Bălan pentru a urma cursurile Institutului de Arte Frumoase din București. În paralel, audiază cursuri la Facultatea de medicină ținute de profesorul Francisc Rainer și prelegerile de Mistică creștină ale profesorului Nichifor Crainic de la Facultatea de Teologie din București.

La intrarea în cursul superior de liceu am ramas orfan de tata, care era cizmar de meserie si foarte bun pedagog cu fiul sau. Stiu pâna astazi ca m-a batut odata pentru ca sa nu mai pierd timpul – ceea ce i-am fagaduit cu lacrimi si n-am uitat pâna acum, si de multe ori mi-a folosit în viata.

Mormântul parintelui Arsenie Boca de la manastirea Prislop constituie azi unul din importantele locuri de pelerinaj din tara, unii considerându-l sfânt.

Manastirea Prislop

Aceasta sihastrie de la poala Muntilor Parang si Prislop este numarata printre cele mai vechi si mai renumite asezari monahale din Transilvania. Primii sihastri s-au stabilit in padurile Silvasului pe la sfarsitul secolului XIII si inceputul secolului XIV. Ei veneau, fie de la Manastirea Ramet din Muntii Apuseni, unde era o vestita traditie de viata eremita, fie de la Manastirea Hodos-Bodrog de pe Valea Muresului, amandoua existente in secolul XIII.

 

“Sfantul” Ioan de la Prislop a fost, este si va fi – pentru credinciosii din partile Hategului si Hunedoarei – o pilda vie de sfintenie, iar “chilia” sau “casa” lui ramane mereu un loc de pelerinaj si de reculegere sufleteasca pentru toti cei ce cauta cuvant de mangaiere si de intarire in locurile de mare frumusete naturala ale Prislopului, in care au trait atatia cuviosi calugari cu viata aleasa si bineplacuta lui Dumnezeu.

 

Minunile infaptuite de Arsenie Boca:

 

O femeie avea pietre la fiere si a mers la parintele Arsenie.

Era programata pentru operatie inca parintele i-a spus ” ma, nu te du la nici o operatie; tu fa ce-ti spun eu…

Cand te duci acasa sa te duci sa iti cumperi si sa iti face ceai de limba cerbului cu coaja de portocala dar neindulcit.

Bea asa timp de cateva luni, 2-3 luni, bea asa in loc de apa si apoi du-te la control”

Ceaiul acesta zdrobeste pietrele si le transforma in nisip.

O piatra localizata la fiere nu se poate elimina decat zdrobita si cu acest ceai se zdrobeste pe cale naturala.

Sa incerce toti careau probleme cu fierea si sa vada cum se vor simti.

RE: Arsenie Boca – minuni, marturii, sfaturi

Părintele cunoştea medicină şi de multe ori ne spunea că “transpirăm” din cauză că nu ne funcţionează bine rinichii.

Îi spuneam că îmi cade părul iar el ne dădea remedii, că şi părul trebuie să se hrănească şi ne spunea să facem gălbenuş de ou cu ulei de ricin şi să ne spălăm capul şi să-l clătim cu oţet de mere.

Totdeauna ne dădea soluţii la probleme de sănătate.

RE: Arsenie Boca – minuni, marturii, sfaturi

Altădată a venit un bolnav de plămâni şi Părintele i-a zis să ia hrean plămădit cu miere de albine, spunându-i că “Cel ce a făcut cerul şi pământul e în stare să lipească o piele ruptă”.

 

 

Comentarii

Romana English
Contact rapid
Google Translate