Login
 

Cetatea Neamt / Neamt fortales

3085 vizualizari
Cetatea Neamt / Neamt fortales
Cetatea Neamt ,turism, atractii turistice Piatra Neamt, judet Neamt Cetatea Neamt ,turism, atractii turistice Piatra Neamt, judet Neamt Cetatea Neamt ,turism, atractii turistice Piatra Neamt, judet Neamt Cetatea Neamt ,turism, atractii turistice Piatra Neamt, judet Neamt
07-05-2013
Locatie:

Cetatea Neamtului este situat în Moldova, în apropierea localității Târgu Neamț având coordonatele GPS cu latitudine 47.21410360011014 și longitudine 26.343228530883835 

Coordonate GPS: N47.215546, E26.343141


Cetatea Neamt este situata in judetul Neamt, in apropiere de orasul Piatra Neamt (la o distanta de 46 de kilometri). Cetatea Neamt se numara printre principalele monumente medievale ale tarii noastre, ea fiind situata in vecinatatea celui mai inalt varf al Culmii Plesului.

In vechime, Cetatea Neamtului statea de veghe pe vaile Moldovei si ale Siretului, cat si pe calea de acces spre Transilvania.

Nu exista dovezi cu privire la anul constructiei Cetatii Neamt, insa cu siguranta aceasta fortareata a stat la baza sistemului de aparare al tarii, alaturi de alte sisteme de fortificatii. Cetatea are un plan patrulater, cu laturi inegale, care sunt insa adaptate dupa inclinatia terenului. Intre latura nordica si cea sudica este o diferenta de 1 metru (38.5 m, respective 37.5 m); intre latura estica si cea vestica apare o diferenta de aproximativ 7 metri (47 m, respectiv 40 m).

Existau si ziduri interioare care mareau rezistenta zidurilor exterioare. 
In curtea interioara exista o fantana (degajata partial in urma sapaturilor arheologice), care ajungea la panza freatica. Aceste ziduri ale fortului construit de Petru I Musat s-au pastrat bine pana in prezent. 

Zidurile Cetatii Neamt au fost incastrate in ziduri, din cauza faptului ca fortificatiile naturale de pe trei dintre laturi nu permiteau turnurilor sa fie construite in exteriorul zidurilor cetatii.

Cetatea Neamt este dintre principalele cetati ale Tarii Moldovei, datorita numeroaselor lucrari de intarire din timpul domniei lui Stefan cel Mare (ex: sant de aparare prevazut cu bastioane, cai de acces ce nu permiteau masinilor de lupa sa intre, ziduri foarte inalte).

Cetatea Neamt a devenit monument istoric in anul 1866. Pentru conservarea cetatii in conditii cat bune au fost efectuate lucrari de reconsolidare (1968-1972), lucrari ce au fost conduse de arhitectul Stefan Bals.

Comentarii

Romana English
Contact rapid
Google Translate